case IT-Outsourcing

Casefakta: Master Design

Binero har totalt driftsansvar för den digitala infrastrukturen, från kontoret till molnet. Direktkoppling med fiber direkt till molnet för snabb och säker hantering av data. Avstämningar sker löpande för att säkra upp leveransen och även proaktivt arbeta för att förbättra tjänsterna. Viktigt för Master Design i valet av leverantör har varit Bineros stora fokus på datasäkerhet och tjänstekvalitet, såväl som Bineros klimatsmarta lösningar och ISO certifieringar – då de även blir en del av Master Designs ISO certifieringar.

Master Design tar kundrelationer till nästa nivå

En av de snabbast växande delarna av reklambranschen är det som brukar gå under beteckningen produktmedia, enkelt förklarat produkter som på olika sätt stärker varumärkens relationer och kommunikation. Master Design har varit i branschen i över 30 år och är idag en av Sveriges största leverantörer av produktmedia. De har sett hur branschen både förändrats och utvecklats. Binero har totalt driftsansvar för Master Datas digitala infrastruktur, från kontoret till molnet.

Från profilkläder till vattenflaskor och muggar, pennor, skyltar och dekaler, paraplyer, godis och mycket, mycket mer som bär varumärkens logotyper eller tillfälliga kampanjbudskap – produktmedia har blivit allt viktigare för att nå ut till kunder och konsumenter. Dessutom används merparten av produkterna också längre än 12 månader, enligt en stor branschundersökning från 2017. På så sätt är det ett hållbart alternativ.

– Vi har jobbat med hållbarhet i många år och möter allt oftare frågeställningar och tuffare krav från marknaden och vi är övertygade om att vi behöver fortsätta utvecklas för att kunna möta framtida kravställningar, säger Roger Lobergh, inköps- och hållbarhetschef på Master Design.

Tekniken viktig för tillväxten

I takt med att tekniken gått framåt samtidigt som Master Design förändrats har de stått inför nya behov och tekniska krav som behöver tillgodoses. När de inledde samarbetet med Binero handlade det initialt om saker som klientsupport, antivirus och en Exchange-lösning. De senaste åren har Binero även hjälpt till med en migrering till Office 365, samt tagit över Master Designs trådlösa nätverk, brandväggar och satt upp cloudservrar och en lösning där kontorets nätverk är direktuppkopplat till molnet.

Atelje masterdesign

Binero har varit en långvarig trygghet där det tekniska stödet alltid har varit tillgänglig. Allt från mindre behov i den dagliga driften till helhetslösningar i större projekt. De senaste fyra åren har vi utvecklat vår verksamhet ur ett tekniskt perspektiv och även satsat på tekniska lösningar ut mot våra kunder. Under denna period har Binero också bidragit med en nödvändig säkerhet till vår dagliga verksamhet och tekniska tillväxt, säger Roger Lobergh, inköps- och hållbarhetschefMaster Design.

Att Binero också satsar fullt ut på att erbjuda så hållbara IT-lösningar som möjligt är för Master Design också en viktig aspekt av samarbetet.

– Utifrån hur vi själva utvecklat vårt hållbarhetsarbete genom åren, så känner vi oss trygga och stolta över att även våra partners har ett starkt engagemang inom hållbarhet, vilket Binero påvisat med sitt nya klimatsmarta datacenter där våra servrar är placerade.

Roger Lobergh berättar att de genom åren ställts inför en del tekniska utmaningar, inte minst vad gäller att hitta rätt balans på tekniska lösningar för en bransch som inte har varit helt mogen för det.

– Det var en utmaning att modernisera och paketera tekniska lösningar inom produktmedia, som tidigare har varit en väldig traditionell och industriell bransch. Även utvecklingen av vårt aktuella affärssystem har behövt skräddarsys för vår unika verksamhet då inga befintliga lösningar har varit lämpliga.

Roger Lobergh förklarar att del av Master Designs strategiska plattform är att bli starkare på digitala tjänster som är relaterade till den primära verksamheten.

– Att kunna erbjuda en större bredd av it-relaterade tjänster är något vi starkt strävar efter. Vi har noterat början till en större efterfrågan hos våra kunder och har för närvarande flera utvärderingar av lösningar som kan bli aktuella i framtiden. Skräddarsydda lösningar som är unika för våra kunder i form av mobila appar och SaaS är något vi ser i vår framtid, där målet med dessa är att optimera flöden med fokus på ökad hållbarhet i olika processer.

Mer om Master Design

Roger Lobergh förklarar att man tidigare var ett bolag som, i likhet med resten av branschen, till stor del pratade produkt och pris, men att man idag växlat över till att erbjuda mer omfattande konceptlösningar – som innefattar såväl kommunikation, logistik, distribution och annat – med ett tydligt fokus på att hjälpa kunderna att förstärka sina relationer med hjälp av produktmedia.

– Vår uppgift är att få marknaden ännu mer medveten om produktmedias fantastiska egenskaper och att det i allra högsta grad bidrar till hållbara värderingar. Rätt använt ersätter det ofta annan konsumtion, bidrar till ökad friskvård, stärker teamkänslan, bidrar till mer motiverade medarbetare samt stärker varumärket och dess kommunikation.

– När vi startade var det ganska låg kvalitet på produktmedia, ofta präglades det av lite slit-och-släng-tänk. Nu för tiden ställer våra kunder helt andra krav på kvalitet, kreativitet och hållbarhet. Det segment vi bearbetar kräver att vi är väl pålästa om kundernas affärsmodeller och varumärken och sedan kan berätta deras historia genom produktmedia.

Showroom Masterdesign

Det handlar med andra ord om långsiktig varumärkesuppbyggnad – snarare än att enbart trycka upp någon enstaka produkt med en logotyp och dela ut på en mässa. Företag kan i dag ha många hundra relationer att underhålla samtidigt, men tiden räcker inte till för att alltid vara på plats eller vårda alla relationer lika mycket. Det är där Master Designs erbjudande kommer in i bilden på ett naturligt sätt.

– Vi tror på att relationer bygger starka varumärken och genom produktmedia kan organisationer förstärka sina relationer med både kunder och anställda även när de inte har möjlighet att närvara, på samma sätt som kraften och uppskattningen i att skicka blommor, men där buketten i stället kan ersättas med en rolig, funktionell eller personlig produkt där vår kund är den tydliga avsändaren. Vårt fokus och uppdrag är därför att hjälpa kunden att förtydliga och paketera deras budskap, vilket leder till en ökad försäljning, medlemsantal eller varumärkesbyggnad. Vår passion är att uppleva kundens utveckling genom effekten av det vi gör. Att se glädjen och resultaten som det medför. Då har vi nått vårt mål, säger Roger Lobergh.

Vill hitta den optimala lösningen

Master Designs filosofi är därför att inte bara vara en automatisk mottagare, producent och leverantör av produktmedia, utan att ta en tydligare partnerroll för att finna den optimala lösningen för varje enskild kund. Detta åstadkommer man genom att ställa många och detaljerade frågor till kunden för att identifiera mål och behov. Det ger Master Design rätt grund för att inte bara ta fram en snygg eller rolig produkt – utan även en produkt som skapar verkligt mervärde för kundens verksamhet.

Efter den grundliga analysen tar Master Designs kreativa team sedan fram förslag på produkter och designer som passar kunden. Till exempel kan det handla om att man i stället för en vanlig t-shirt med företagsnamnet över bröstet kan designa ett specialmotiv som skapar ökad nyfikenhet kring kundens verksamhet.

– När vi får vara kreativa så är det inte många som säger nej till vårt erbjudande, säger Roger Lobergh, men framhåller också vikten av den lärorika uppföljningsfasen, där man kontrollerar och jämför resultatet med målbilden man hade inför implementeringen.

Master Design har som sagt också ett stort och genuint fokus på hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

– Hållbarhetsarbete måste bygga på ett genuint engagemang och inte vara något påklistrat säljbudskap. Vårt hållbarhetsarbete är integrerat i vårt ledningssystem genom ISO 9001 och ISO 14001 och vi arbetar med det på många olika plan och nivåer. Det absolut viktigaste är att vi hela tiden bidrar till ökad kunskap och därmed ökad medvetenhet, vilket leder till att individer kan ta nya bättre beslut jämfört med gårdagen, förklarar Roger Lobergh.

Medarbetarna på Masterdesign

Även om Master Design givetvis anammat nya digitala verktyg som skapat nya möjligheter för kunder att snabbt och enkelt anpassa och beställa produkter, betonar han att det personliga mötet och relationer fortfarande är navet i verksamheten.

– Naturligtvis har digitaliseringen påverkat oss på många sätt och vi överväger alltid nya verktyg och plattformar för att se om det digitala kan hjälpa oss att bli effektivare och en ännu bättre samarbetspartner. Men det finns också risker med att bli för digitala och det får aldrig skepa på bekostnad av vår värdegrund att vara kundorienterade.

Master Designs övergripande vision är att vara den bästa partnern för kreativ och hållbar produktmedia – och genom företagets starka kundfokus och kreativt skräddarsydda lösningar, tillsammans med hållbarhet och miljöhänsyn i alla led, är det enkelt att konstatera att man gör allt för att leva upp till den visionen.

Läs vidare

Se fler case

Colocation – rätt val för M’Labs

M’Labs är ett innovationsdrivet företag som verkar i skärningspunkten mellan traditionell utveckling och designbyråer. De hjälper sina kunder med allt från produktdesign till webbutveckling, digital marknadsföring och...