1. Startsida
  2. /
  3. Våra kunder
  4. /
  5. Mobile stories

Mobile stories guidar unga inom media och information

Mobile stories logo.

Om Mobile Stories

I en värld som domineras av smartphones, sociala medier och digitala nöjen har många ställt sig frågan om det ens är möjligt att engagera unga målgrupper i nyhetsläsning. Mobile Stories vände på den frågeställningen och lät ungdomar själva bli nyhetsproducenter med hjälp av ett digitalt verktyg och en publiceringsplattform. Lösningen ligger i Bineros publika moln som – utöver maximal skalbarhet och kostnadseffektivitet – är en helsvensk molnlösning där all data endast lyder under svensk lagstiftning och GDPR.

 

Utmaningen

Digitala verktyg för mediaproduktion och publicering

Mobile Stories startades 2015 med syftet att ge unga målgrupper en ökad förståelse för hur journalistik blir till och ge dem möjligheten att utveckla sitt källkritiska tänkande genom att själva producera innehåll.

 

"I vårt jobb som reporter och fotograf möttes vi allt oftare av en skepsis till medier och journalister, inom vissa grupper av unga. Mediers allt stramare budgetar gav reportrarna mindre utrymme att ge sig ut på fältet. Vi fick höra av unga att de inte kände igen sig i den bild som medierna förmedlade", säger Lotta BergsethVD och grundare Mobile Stories, tillsammans med Jenny Sköld.

 

Dagens unga är vana att själva skapa material och är i mångt och mycket redan sina egna publicister. Men genom Mobile Stories får de även lära sig att publicera på ett ansvarsfullt sätt. De får också insikter och kunskap om nyhetsvärdering och vikten av såväl källkritik som att vinkla och sovra.

 

Till sin hjälp har de Mobile Stories publiceringsverktyg som utbildar dem i medie- och informationskunnighet – samtidigt som de får producera sitt skolmaterial som riktiga artiklar. Längs vägen får de guidning och hjälp att skapa bättre innehåll, till exempel genom tips från några av Sveriges ledande journalister, redaktörer och fotografer. Förutom den inbyggda kunskapen sätter verktyget också upp olika roller och behörigheter för elever, lärare eller bibliotekarier.

 

Lösningen

Molnlösningen – betalar bara för det som används

Lösningen som Binero levererar till Mobile Stories bygger på ett applikationskluster som automatiskt skalar upp vid tillfälliga trafikökningar, då Mobile Stories har stora temporära strömmar av användare och besökare. Det innebär att Mobile Stories bara betalar för de resurser som faktiskt behövs och används. Hela lösningen ligger i Bineros eget publika moln som i kombination med utvalda driftstjänster från Bineros specialister gör att teamet på Mobile Stories helt kan fokusera på utvecklingen av sin applikation.

 

"Det tekniska samarbetet fungerar bra och vi har fått stöd i både enklare tekniska frågor och vid mer komplexa situationer. Vi är också mycket glada över att Binero tar miljöfrågorna på allvar och att servrarna ligger i Sverige. Detta är viktigt för våra kunder", säger Lotta Bergseth, VD och grundare Mobile Stories.

 

Längs vägen har Mobile Stories stött på en del tekniska utmaningar. Några har kunnat lösas medan andra krävt vissa kompromisser.

 

"Att många skolor har dålig uppkoppling har gjort att vi till exempel inte kan tillåta uppladdning av stora bildfiler. Sedan har alla skolor och kommuner olika sätt att hantera sina verktyg via olika skolplattformar. Detta gör att vi som leverantör behöver anpassa oss till skolornas och kommunernas vardag. I och med att vi har fått fler kunder så har vi lärt oss att hantera utmaningarna och har nu hittat en modell som fungerar", berättar Lotta Bergseth.

 

Mobile Stories arbetar i högt tempo med att utveckla sin lösning och ser många framtida möjligheter. Lotta fortsätter:

 

"En AI-redaktör som avlastar lärarna och hjälper eleverna med språk och guidar dem utifrån nuvarande kunskapsnivå hade varit fint. Vi skulle också vilja erbjuda delar av vår lösning med kamratgranskning, checkfrågor, fält för källor med motivering av källans trovärdighet samt inbyggda tips till alla som publicerar sig på nätet. Det skulle till exempel kunna kopplas till sociala medier för att kvalitetsstämpla innehåll, en form av medborgarjournalistik".

"Att många skolor har dålig uppkoppling har gjort att vi till exempel inte kan tillåta uppladdning av stora bildfiler. Sedan har alla skolor och kommuner olika sätt att hantera sina verktyg via olika skolplattformar. Detta gör att vi som leverantör behöver anpassa oss till skolornas och kommunernas vardag. I och med att vi har fått fler kunder så har vi lärt oss att hantera utmaningarna och har nu hittat en modell som fungerar".

Lotta Bergseth, VD och grundare

Relaterade tjänster

Vi brinner för öppenhet och flexibilitet. Därför har vi byggt högpresterande och skalbara molntjänster baserade på OpenStack. Självklart utan bindningstider och höga instegskostnader.

Relaterade kundcase

Three smartphones on a background of sun and clouds. Tre smartphones på en bakgrund med sol och moln.
Cloud
IT-konsult
2023-12-12
Billo

Billo

Då Billo behandlar stora mängder av känslig användardata från både myndigheter och företag, lägger de stor vikt vid att st...
Two doctors discussing something on an iPad. Två läkare diskuterar något på en ipad.
IT-drift
2023-08-30
Cambio

Cambio

I Cambios sökande efter en drift- och deployment partner med erfarenhet inom Red Hats OpenShift hittade de Binero.

Vill du veta mer?

Vi drivs av att hjälpa våra kunder till högre innovationskraft och kostnadseffektiv IT. Vill du också ta del av det senaste inom högpresterande molntjänster?