Giddir – vann med AI-baserade appen Coronafree

I mars 2020 deltog Giddir i Hack the Crisis Sweden tillsammans med 7.400 hackers, i syfte att hitta lösningar för att underlätta människors vardag under den pågående pandemin. Giddir vann kategorin Award for Saving Communities med sitt projekt Coronafree; ett tidigt lösningskoncept under utveckling, vars testmiljö placerades i Bineros publika molntjänst.

Giddirs kärnverksamhet är att utveckla AI-baserade digitala verktyg för proaktiva analyser av människors hälsotillstånd. Coronafree-projektet låg därför nära deras ordinarie verksamhetsområde och det var inte svårt att vidareutveckla och anpassa systemlösningen till att även kunna hantera Corona-pandemin. Då den offentliga sektorn har svårt att acceptera lagring av data utanför Sveriges gränser, behövde Giddir ta hänsyn till det i valet av plattform för sin miljö.

"Binero är en helsvensk molnleverantör, som också kunde arbeta agilt och nära oss i att hitta den bästa lösningen. Företaget är även ISO certifierade enligt 27001, 14001 och 9001 som vi, och även våra kunder ser som en självklarhet. Dessutom har Binero satsat på ett helt unikt miljöupplägg, där de återvinner den värmeutveckling som datacentret producerar och får kyla i retur", säger Ulf Löfström, COOGiddir.

"Vi fick en guidad rundtur i datacentret strax utanför Stockholm och imponerades över de väl genomtänkta lösningarna – framför allt hur spillvärmen används för att värma upp bostäderna i kommunen. Som innovationsföretag delar vi Bineros ambition att tillhandahålla lösningar som gör verklig skillnad idag och för kommande generationer. Digitaliseringen av samhället har fört med sig att världens datacenter totalt producerar mer koldioxid än vad den samlade flygplansflottan gjorde innan den aktuella krisen. Så molntjänstleverantörer behöver utvärderas även ur den aspekten," fortsätter Ulf.

Startup-lösning med ambitionen att hjälpa samhället

Giddirs grundläggande ambition med Coronafree-appen är att hjälpa omvärlden undvika en eventuell depression i spåren efter pandemin. Det Coronafree-appen tillhandahåller är ett certifikat som utfärdas av läkare, som innebär att de som redan har haft sjukdomen och blivit immuna kan visa upp att så är fallet. Ett immunitetsintyg underlättar för att öppna upp samhället på ett tryggt sätt, där medborgare då kan röra sig fritt på ett helt annat sätt än idag.

Giddir ser en stor potential inom just AI och hälsa och utveckla ytterligare innovationer i snabb takt. Genom att använda kraften i avancerad AI-teknik och maskininlärning förvandlar Giddir precisiondiagnostik samt prognoser kring sjukdomar och hälsorisker till verklighet. Giddirs plattform hjälper och gör det möjligt för läkare att fatta datadrivna beslut och förbättra resultatet för patienter i realtid. Samtidigt underlättar Giddirs plattform upptäckten av hälsorisker innan de inträffar, vilket gör sjukvården mer proaktiv.

Giddir vann kategorin Award for Saving Communities med sitt projekt Corona Free med följande motivering: ”Quarantine is a fact for many households around the world. Due to the need of isolation, business is hurting and the world economy is on a downward spiral. We will soon reach a critical point where people need to get back into society and to their everyday lives. This project aims to identify and enable those who can and should start that journey.”

fler case