1. Startsida
  2. /
  3. Aktuellt
  4. /
  5. CaaS: intervju med produktägare Jonas Björk

Container as a Service: Intervju med produktägaren Jonas Björk

Jonas Björk är produktägare för Bineros tjänst Container as a Service (CaaS), där han sköter utveckling och drift av containerbaserade lösningar, och hjälper många av våra kunder att komma igång med sin containerresa. I den här intervjun djupdyker vi i hur våra CaaS-lösningar underlättar vardagen för våra kunder, vilka nya dörrar som öppnas och vilka de vanligaste frågorna kring containerdrift som han får.

Hur kommer det sig att du jobbar med containerutveckling, drift och utbildning?

Jag har alltid gillat att jobba med drift av Linuxservrar, så containerhantering blev ju en naturlig fortsättning på det. Att jag utbildar beror till stor del på att jag upptäckte att jag har en pedagogisk förmåga och att jag lyckas lära ut det jag kan. Det vore synd att kasta bort en sådan superkraft, tänker jag!

Förklara kortfattat vad CaaS gör för nytta hos våra kunder?

Genom att låta våra duktiga tekniker ta hand om driften av den underliggande plattformen kan våra kunder fokusera på att leverera uppdateringar och funktioner i deras applikationer och tjänster. Våra tekniker jobbar med flera kluster och upptäcker fel och störningar tidigt, vilket får effekten att andra kunder ofta inte hinner påverkas av problemen som redan upptäckts och åtgärdats.

Vilka möjligheter skapar CaaS för våra kunder?

En av de största fördelarna med vår CaaS-lösning är att den avlastar kunderna från den tekniska tyngden av infrastrukturhantering. Detta låter dem allokera sina resurser till innovation och att förbättra användarupplevelsen i sina produkter. Genom att inte behöva oroa sig för drift och underhåll av plattformen, kan de också mer effektivt skala upp sina operationer och snabbt anpassa sig till förändrade affärsbehov.

Vad är de vanligaste frågorna du får från kunder gällande containerbaserad drift?

Säkerhet brukar vara återkommande, kanske på grund av de senaste årens utveckling i vår omvärld. Då är det skönt att kunna svara att containerbaserad drift både har högre intrångssäkerhet och tillgänglighet.

Varför ska man välja CaaS hos Binero?

Vi har stor erfarenhet av containerdrift och vi driftar idag system som är samhällskritiska. Vi äger vårt eget datacenter, vi finns i Sverige och vi har stort fokus på säkerhet och integritetsfrågor.

Hur ser relationen ut med våra CaaS kunder?

Det är lite beroende på kundens behov. En del kunder har vi veckomöten med där vi går genom driftslösningen och planerar framtiden tillsammans, andra kunder känner att ett möte i månaden för uppföljning fungerar bra och en del vill bara ha kontakt med oss on demand.

Vad brukar komma som en överraskning för våra kunder efter att de har köpt CaaS hos Binero?

Den höga tillgängligheten av våra tekniker, och nivån på engagemanget i deras driftslösning.

Hur är det att hjälpa organisationer på deras containerresa?

Det är en förmån med vårt arbete att kunna jobba så nära våra kunder. Det är spännande att möta en kund första gången och lyssna in vad de vill ha och behöver, för att sedan planera in en lösning och till slut driftsätta den och gå till produktion. För mig är det en magisk resa, och mycket givande att få vara del av.

Det går ett rykte på stan att du kan omvandla en windowstekniker till att kunna deploya och drifta en mindre containermiljö, är det verkligen sant?!

Haha, ja vad säger man? Det finns många duktiga windowstekniker där ute, sedan möts de av att en leverantör av en applikation bestämt sig för att köra applikationen i en containerbaserad driftsmiljö på Linux. För många blir det jobbigt, dels för att det är Linux, dels för att det är container. Det är två helt nya områden, som de sällan varit i kontakt med tidigare.

För två år sedan skrev jag en utbildning i hur man kommer igång med containerbaserad drift för just windowstekniker. I utbildningen börjar jag med att förklara vad Linux är och hur det fungerar, tre dagar senare har deltagarna driftsatt och hantera applikationer i ett OpenShift-kluster själva. Alla kan arbeta med containerbaserad drift, bara de får rätt förutsättningar att komma igång med det.

CaaS – översikt

 

Vad är CaaS?

CaaS en managerad containerplattform som gör det enklare att hantera era moderna applikationer. Container as a Service är utformad för agila arbetsmetoder som frigör värdefull tid som kan spenderas på annan verksamhet som till exempel produktutveckling.

Vår leverans av Container as a Service innefattar både IaaS (Infrastructure as a Service) och PaaS (Platform as a service). All data som placeras hos oss lagras och hanteras endast i Sverige och omfattas av svensk lagstiftning och GDPR.

Fördelarna med CaaS

Containerisering och Kubernetes hjälper utvecklingsteam att hålla det höga tempo som krävs inom modern systemutveckling.

Med CaaS får du ut russinen ur kakan, the cherry on the top, grädden på moset. Vi löser infrastrukturen, plattformen och allt underhåll. Ni kan fokusera på att utveckla er affär.

Genom att containerisera er applikation undviker ni även leverantörsinlåsningar. Ni kan enklare flytta applikationer tvärs över flera olika IT-miljöer vilket gör att du undviker att låsa er till specifika leverantörer. Vi på Binero gillar öppenhet och valfrihet, det uppnår man med container-baserade applikationer.

vill du veta mer?

Vi drivs av att hjälpa våra kunder till högre innovationskraft och kostnadseffektiv IT. Prata med en av våra experter så berättar vi gärna mer.

relaterade artiklar