1. Startsida
 2. /
 3. Aktuellt
 4. /
 5. Sveriges IT-driftnätverk

Sveriges It-driftnätverk

Woman in a beanie talking on the phone. Message: Swedish IT Operations Network. Kvinna i mössa pratar i telefon. Meddelande: Sveriges IT-driftnätverk.

Binero är en del av en gemensam satsning för att stärka svensk IT-drift och kompetensförsörjning

Flera svenska företag och myndigheter har startat ’Sveriges It-driftnätverk’ för att adressera bristen på IT-kompetens och stärka landets konkurrenskraft. Nätverkets mål är att öka kompetensen och locka fler till branschen.

Nätverket är en gemensam satsning mellan näringslivet och svenska myndigheter. Nätverket består av Atea, Binero, Cleura, Saab, Safespring, Skatteverket, Trafikverket och Transportstyrelsen.

IT-drift är en central och grundläggande del i Sveriges vardag när det handlar om lagring, kommunikation och access till centrala samhällsfunktioner. Att vara beroende av andra länders tjänster och i förlängning deras lagstiftning innebär att vi tappar kontroll och vår informationshantering och data. Det påverkar även vår konkurrens och innovationskraft.

Eftersom det råder brist på resurser och kompetens inom IT-drift, IT-infrastruktur, datacenter och molntjänster i Sverige, vill vi med en gemensam röst driva en långsiktig satsning för att förhindra denna negativa utveckling.

People look at a screen with the message ‘Sweden's IT operating network’. Människor tittar på en skärm med budskapet ”Sveriges It-driftnätverk”.

Vad gör Binero idag för att främja Sveriges konkurrenskraft och kompetensförsörjning?

Utbildning privatpersoner

Är du intresserad av att jobba med säkerhet, nätverk, cloud och containerteknologi så har Bineros produktägare Jonas Björk i samverkan med Lernia tagit fram en Yrkeshögskoleutbildning (YH). Under två år lär du dig Linux, Databaser, CI/CD, Nätverk, Cloud och Containerteknologi.

Utbildningen går på distans och har start hösten 2023, 2024 och 2025. På https://www.lernia.se/utbildning/yrkeshogskoleutbildning/devops-engineer/ kan du läsa mer om utbildningens innehåll och se när ansökan öppnar!

Utbildning för företag

För att möta detta växande behov av kompetens inom OpenShift och containerisering erbjuder vi utbildningsprogram för OpenShift. Dessa program är utformade för att passa olika kompetensnivåer och vänder sig till dem som vill hantera containerplattformar självständigt, liksom till dem som söker kunskap för att fatta informerade beslut om externa driftpartners.

Skulle du och ditt team ha nytta av OpenShift-utbildning?

Kontakta oss och utforska hur Binero kan stödja dig på din resa mot att bemästra OpenShift och containerisering. Du kommer enkelt i kontakt med oss genom formuläret nedan.

Exempel på vad en grundkurs innehåller

 • Introduktion till container, Linux, SSH och YAML
 • Hantera containers med podman
 • Projekt och namespaces
 • Pods med driftsättning
 • Deployment
 • Lagra konfiguration i klustret med ConfigMap och Secrets.
 • Lagring av data i klustret
 • Användare och behörigheter i klustret
 • Hålla OpenShift uppgraderat

kontakta oss via formulär

*” anger obligatoriska fält

Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Dela artikeln

relaterade artiklar

vill du veta mer?

Vi drivs av att hjälpa våra kunder till högre innovationskraft och kostnadseffektiv IT. Vill du också ta del av det senaste inom högpresterande molntjänster?