1. Startsida
  2. /
  3. Aktuellt
  4. /
  5. Framtidens dataskydd: Hur teknik och lagstiftning formar integritet

Framtidens dataskydd: Hur teknik och lagstiftning formar integritet

I en tid där teknologi ständigt utvecklas, står vi inför viktiga frågor om integritet och dataskydd. Medan teknologiska framsteg har möjliggjort snabbare och mer omfattande datautbyten, har de också skapat nya utmaningar för skyddet av individens rätt till privatliv.

I världen

USA och andra tredjeländer visar inga tecken på att förändra sina övervakningslagar, vilket innebär att det kommersiella och nationella intresset fortsätter att prioriteras. Det förutspår en framtid med fortsatta konflikter och utmaningar i hanteringen av data över landsgränser.

Ett intressant fenomen att observera är emellertid de nationer som väljer att ta klivet mot den europeiska modellen av dataskydd. Genom att förändra sin lagstiftning och syn på individers datarättigheter, kan de närma sig den europeiska uppfattningen om att individen bör ha inbyggda rättigheter.

AI och bearbetning av datamängder

Vart AI är på väg är det många som siar om. Är användningen av någon annans data tillåten? Vilka metoder bör användas för att bearbeta historisk data? Hur kan personuppgifter skyddas på ett effektivt sätt? Gråzonen växer i storlek med debatten. Vad vi vet är att företag blir alltmer beroende av automatisering och artificiell intelligens för att bearbeta stora datamängder.

Men hur skyddas datan? Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) undersöker om lösningen kan vara federerad maskininlärning. Istället för att skicka känslig data till en central server, tränas AI-modellen direkt på varje enhet, och endast modelluppdateringar skickas tillbaka. Detta kan potentiellt innebära ett förbättrat dataskydd, något som är speciellt relevant för sektorer som hälsovård och finansiella tjänster där integritet och sekretess är avgörande.

I en tid av förändring

Företag och organisationer drar nytta av att överväga var och hur de lagrar data, särskilt i en tid där dataskyddslagstiftningen ständigt är i rörelse och under granskning. Genom att hålla sig uppdaterad om globala trender, engagera sig i dialog och söka expertvägledning kan företag säkerställa rätt val av molntjänst för både verksamhet och kunder.

Dataskydd och integritet i den digitala eran är komplext, men otroligt viktigt. Vill du fördjupa dina kunskaper och förstå hur dessa utmaningar påverkar dig eller ditt företag? Ladda ner vår guide till cloud compliance.

din guide till cloud compliance

Ladda ner vår guide om cloud compliance. I guiden kan du läsa om EU:s senaste adekvansbeslut och hur det påverkar ditt val av molntjänst.

*” anger obligatoriska fält

Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Guide-Cloud compliance-2

Dela artikeln

relaterade artiklar