EU-kommisionen har tagit fram ett utkast på en ny digital strategi för unionen. Bland annat pekar man på att datacenter- och telekomindustrin står för ett betydande miljöavtryck och både ”kan och bör bli koldioxidneutrala industrier när vi når 2030.”
”Digitala lösningar, och data i synnerhet, kommer att behöva en fullständigt integrerad livscykelstrategi, från designfasen och anskaffningen och användningen av energi och råmaterial till ett fokus på slutprodukternas livslängd. Till exempel genom att spåra när och var el behövs mest och energieffektiviteten kan öka användningen av fossila bränslen minska”, står det att läsa i kommissionens förslag på en framtida digital strategi.
Datacenter står för stor del av energiförbrukningen och utsläppen
EU-kommissionen pekar på att ITK-sektorn i dag står för mellan 5 och 9 procent av världens totala elanvändning och mer än 2 procent av alla utsläpp – och datacenter är det som i använder i särklass mest energi. Dessutom förutspås datacenters del av den globala elanvändningen öka till närmare 8 procent fram till 2030. Och samtidigt visar forskning från HPE att endast cirka 6 procent av alla data som någonsin skapats, används idag. Det finns med andra ord en hel del aspekter att arbeta med.
För trots att branschen faktiskt har ökat sitt fokus på förnybara energikällor, riskerar den kraftigt ökande strömningen av media, användandet av AI och olika molnbaserade tjänster som kräver massor av data, sannolikt att öka mängden fossila bränslen som behövs att hålla igång allting. Därför krävs ytterligare åtgärder för att bromsa den negativa utvecklingen.
En grönare riktning för IT-branschen
I utkastet pekar kommissionen på ett antal konkreta åtgärder som ska driva IT-branschen i en grönare riktning.
”Det är tydligt att IT-sektorn måste genomgå sin egen gröna omvandling. Miljöavtrycket i sektorn är betydande, och datacenter och teleoperatörer kommer att behöva bli mer energieffektiva, återanvända överskottsenergi och använda mer förnybara energikällor”.
EU-kommissionen menar också, utan att gå in på detaljer, att man kommer att inrätta ”initiativ för att uppnå klimatneutrala, mycket energieffektiva och hållbara datacenter senast 2030, samt insynsåtgärder för telekomoperatörernas miljömässiga fotavtryck.”
Dessutom har EU planer på att senare i år starta en omfattande antitrustutredning och åtgärder mot de globala internetjättarna ”med ett starkt fokus på dessa nya tillväxtmarknader som formar våra ekonomier och samhällen”, och pekar på att det kan behövas framtidsinriktade regleringar där onlineplattformar har blivit ”stora privata grindvakter och regelsättare.” EU-kommissionen kommer därför också att granska och överväga att uppdatera sina konkurrensregler för att kunna fånga upp alla konkurrensbegränsande beteenden i den digitala ekonomin.