1. Startsida
  2. /
  3. Aktuellt
  4. /
  5. Att välja rätt molntjänst: I ljuset av EU:s adekvansbeslut

Att välja rätt molntjänst: I ljuset av EU:s adekvansbeslut

Med EU-kommissionens nya adekvansbeslut, presenterat den 10 juli 2023, har det blivit ännu viktigare att välja rätt molntjänst för din organisation. Det gäller särskilt i ljuset av att beslutet kan prövas av EU-domstolen och riskerar att ogiltigförklaras. Så vad bör du tänka på när du väljer en molntjänst?

Tre saker att tänka på inför valet av molntjänst

Öppna standarder och API:er

Sök efter molntjänster som erbjuder öppna, standardiserade API:er för att undvika inlåsningseffekter. Det är viktigt att din IT-miljö enkelt kan flyttas till en annan leverantör utan stora omstruktureringar.

Teknisk kompetens

Välj en partner med rätt tekniska lösningar och kompetens som passar dina specifika behov. De bör förstå ditt digitala ekosystem för att kunna erbjuda skräddarsydd support och rådgivning. Kika även efter relevanta certifieringar, exempelvis ISO 27001.

Säkrare molnlagring inom EU

För att undvika framtida juridiska svårigheter vad gäller lagring av data i molnet så är det till stor fördel att anlita en svensk eller europeisk molntjänst, framför en med juridiskt säte i tredje land. Då lyder hantering av datan enbart under GDPR.

Juridisk säkerhet och multicloud-strategi

Att investera fullt ut i exempelvis en amerikansk molntjänstleverantör kan vara riskabelt, särskilt med tanke på det nya adekvansbeslutets osäkra framtid. Det är därför klokt att överväga alternativ som erbjuder större juridisk säkerhet och överensstämmer med EU:s dataskyddslagar.

Istället för att satsa allt på ett kort, kan det vara klokt att utforska en multi cloud-strategi, då kan där du kan placera din mest känsliga data hos den leverantör som inte är exponerad för tredjelands överföringar.

din guide till cloud compliance

Ladda ner vår guide om cloud compliance. I guiden kan du läsa om EU:s senaste adekvansbeslut och hur det påverkar ditt val av molntjänst.

*” anger obligatoriska fält

Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Computer clouds, servers and books. Datormoln, servrar och böcker.

Dela artikeln

relaterade artiklar