1. Startsida
  2. /
  3. Aktuellt
  4. /
  5. 5 fördelar med colocation för företags IT- infrastruktur

5 fördelar med colocation för företags IT- infrastruktur

Allt fler företag väljer colocation som modell för sin IT-infrastruktur eftersom det ger dem kontrollen och styrkan att ha sin egen IT-utrustning. Samtidigt slipper de allt det krångliga och kostsamma med att ha sin egen IT lokalt. Här får du veta hur colocation fungerar och varför det är en kostnadseffektiv, säker och skalbar lösning för IT-infrastruktur. Vi listar de 5 främsta fördelarna med colocation!

Vad innebär colocation?

Colocation fungerar som ett kontorshotell, fast för IT. Precis som när ett företag har sitt eget privata utrymme i ett kontorshotell – med en värd som sköter drift, säkerhet och allt annat runt omkring – så kan ett företag även hyra fysiskt utrymme för sin hårdvara och få hjälp med det operativa runt omkring. När ert företag nyttjar colocation ställer ni er utrustning (servrar, lagringsmedia etc.) i ett delat datacenter tillsammans med andra företag. Där har ni ett dedikerat utrymme med full tillgång till er utrustning, precis när ni vill. Utrymmet (exempelvis rack, skåp och burar) är privat och det är ni som ägare av IT-utrustningen som har tillgång till och ansvarar för den. Däremot tillhandahåller värden för datacentret allt annat väsentligt.

CTA: Hyr plats i Bineros datacenter

Vanligtvis står colocation-värden för tjänster som kontinuerlig strömförsörjning med generatorbackup, kylsystem, uppkoppling och säkerhet. Det är även vanligt med extratjänster kallade ”remote hands”. Det är personal på plats som kan hjälpa till med installationer, omstart, inkopplingar och liknande. På så sätt slipper ni som ägare av utrustningen att åka ut till datacentret varje gång det behövs handpåläggning. Upplägget med colocation är väldigt fördelaktigt för de företag som vill ha kontroll över sin IT-infrastruktur, men som vill slippa kostnaderna och merarbetet som följer med att driva sin egen infrastruktur.

Fördelar med colocation för er IT-infrastruktur

1. Colocation en kostnadseffektiv och hållbar modell för er IT-
infrastruktur

Colocation är enkostnadseffektiv och hållbar modell för IT-infrastruktur. Att ha sin egen IT-infrastruktur innebär i regel kostnader i form av serverhallar, kylsystem, säkerhetssystem och ett IT-team som arbetar med drift och underhåll. Med colocation slipper ert företag investera i allt det här, och ni får istället en stabilare och mer förutsägbar kostnad för er IT. Ni betalar för den kapacitet ni behöver, och skalar enkelt upp vid behov utan att behöva göra några tunga investeringar. Tiden och kostnaderna ni sparar in på att ha colocation kan sedan istället användas till att öka er tillväxt.

2. Mer flexibilitet med colocation

Colocation är en mycket skalbar modell som gör det möjligt för företag att snabbt anpassa sin IT-infrastruktur utifrån sina aktuella behov. Det är vanligt att företag drabbas av växtvärk när tillväxten tar fart och det inte finns nog med kapacitet att stötta den. Med colocation går det snabbt och enkelt att öka IT-infrastrukturen utan att behöva göra stora investeringar. Till exempel att behöva skaffa fler eller nya lokaler för den utrustning som krävs för tillväxten.

Ert företag kan enkelt hyra mer eller mindre utrymme i datacentret beroende på vilka behov i har. Många colocation-värdar erbjuder dessutom molntjänster vilket gör det lättare att skala upp till moln- eller hybridmolnlösningar om så önskas. Det ger ert företag möjlighet att få den prestanda som krävs, samtidigt som ni får en smidig övergång till molntjänster.

3. Bättre prestanda och uppkoppling

En annan skalbarhetsstyrka med colocation är att de flesta datacenter är operatörsneutrala och kan erbjuda ett stort utbud av uppkopplingar. Behöver ert företag mer kapacitet i dataöverföringen kan ni enkelt skala upp utan att behöva förhandla med er leverantör, eller att behöva dra in mer fiber för att möta era ökade behov. Ett colocation-datacenter har i regel också tillgång till den senaste tekniken, vilket ger er tillgång till en hög prestanda utan att ni behöver göra några egna uppgraderingar eller tillägg.

CTA: Hyr plats i Bineros datacenter

4. Colocation ger er högre säkerhet

Det kanske viktigaste när det kommer till IT är säkerheten. Både vad det gäller drift, åtkomst och skydd. Colocation-center är i regel byggda för hög redundans och har reservkraft som skyddar mot strömavbrott. Dessutom finns kylsystem med hög kapacitet som skyddar utrustningen, samt stabila uppkopplingar som garanterar att ni alltid har kontakt med hårdvaran.

Ofta har anläggningarna en mycket hög säkerhet, till exempel med starkt skalskydd, personal på plats, och kameraövervakning. Därtill används passerkort som garanterar att enbart personer med rätt behörighet kan komma in i anläggningen, avancerade brandskydd och larm. Det innebär att när ni använder er av colocation så får ni ett starkt skydd mot driftstopp, brand, intrång, eller skada till exempel. På så sätt behöver ni själva varken investera i, eller lägga tid på säkerhetsåtgärderna som krävs för en trygg drift.

5. Tillgång till support och experthjälp

Att ha en egen IT-infrastruktur är arbetskrävande. Det kan kräva allt från kabeldragning och anpassning av lokaler till att övervaka kraft och kylning. Eller att lösa tekniska problem så snabbt som möjligt så att inte driften påverkas. Ett colocation-datacenter har den här kompetensen och kapaciteten.

I supporten finns det alltid expertis som ser över IT-infrastrukturen och som har ett förebyggande arbete som säkerställer att eventuella problem upptäcks så tidigt som möjligt innan de påverkar driften. Det här ger ert företag det stöd som behövs för att IT-strukturen hela tiden ska fungera felfritt och optimalt. Ni kan även få fjärrhjälp med skötsel av utrustningen (remote hands) och få tillgång till IT-expertis om ni skulle stöta på några problem med er utrustning. Med colocation som strategi får ert företag en helt ny nivå av stöd och trygghet som låter er fokusera helt på kärnverksamheten.

Så arbetar Binero med colocation

Vi på Binero vill underlätta för företag att få en trygg, kostnadseffektiv och flexibel IT-infrastruktur. Vårt datacenter för colocation har en genomtänkt redundans för både energi- och kylförsörjning med två fullständigt oberoende system för högsta möjliga driftsäkerhet. Vi har starka säkerhetsåtgärder med bland annat specialdesignade betongbyggnader utan fönster. Därtill har vi elstängsel som ger vårt datacenter kvalitetsstämpeln “skyddsklass 3”. Vi har även avancerade larmsystem med perimeterskydd, seismiska sensorer och en strikt accesskontroll ner på rack-nivå. Vår anläggning är försedd med marknadens bästa brandskydd i form av ett släcksystem med novec-gas och aspirerande detektorer som snabbt upptäcker och hanterar bränder utan fara för närvarande personer. Vår datasäkerhet bygger på en högredundant routing- och firewalltjänst som liksom våra övriga tjänster CVE-trackas dagligen och uppdateras dels löpande, dels direkt om en sårbarhet skulle upptäckas.

Vi är operatörsneutrala och ni kan själva välja att ansluta er mot internet (eller via svartfiber) via egna leverantörer. Vill ni att vi hanterar era uppkopplingar kan vi erbjuda en multi-redundant högkapacitetsförbindelse mot internet som dessutom är skyddad via IDS/IPS och DDoS-skydd. Vi kan även erbjuda IP-nät eller hjälpa er med att annonsera era egna. Eftersom vi samarbetar med flera leverantörer av svartfiber och högkapacitetsförbindelser kan vi erbjuda mycket kostnadseffektiva, redundanta lösningar för att ansluta mot andra platser som till exempel andra datacenter eller kontor.

En viktigt del av ett företags hållbarhetsfrågor samt miljöpolicy är att kunna redovisa en hållbar drift av sin IT verksamhet.

Vi på Binero IT tar detta på största allvar och startade därför tidigt vårt miljöarbete. Detta har resulterat i att vi idag har certifieringen "Fossil Free Datacenter" då vi driver vårt datacenter på förnybar energi, vilket genererar återanvändbar värme till invånarna i närområdet.

Som användare når du vårt datacenter i Vallentuna enkelt såväl med bil som med tåg. Med en elektronisk nyckel och kod har ni full tillgång till er utrustning. Precis när ni vill. Ni har även möjlighet att boka en tillfällig arbetsyta i direkt anslutning till hallen med patch-koppling direkt in till ett givet rack. Kan ni inte själva vara på plats kan vi erbjuda remote hands och remote eyes. Behöver ni hjälp får ni snabbt svar från vår Support organisation och vårt Network Operations Center kan lösa era IT-problem 24/7.

Relaterade artiklar