1. Startsida
 2. /
 3. Aktuellt
 4. /
 5. Att skapa en långsiktig och hållbar molnstrategi – en guide

Att skapa en långsiktig och hållbar molnstrategi – en guide

hållbar molnstrategi sustainable cloud startegy

Molntjänster öppnar upp möjligheter för många företag i form av ökad flexibilitet, effektivitet, säkerhet och konkurrenskraft. Utan en bra molnstrategi och plan är det dock lätt att gå vilse och finna sig själv sitta fast i en molnlösning som inte är anpassad till verksamhetens behov.

I den här guiden går vi igenom flera faktorer som är avgörande för att skapa en långsiktigt hållbar plan och molnstrategi. Vi lyfter även fram vanliga fallgropar som bör undvikas för att säkerställa att er tillvaro i molnet blir så smidig och kostnadseffektiv som möjligt.

Er molnstrategi behöver vara dynamisk

Oavsett om din organisation har haft molnbaserade IT-lösningar i flera år, eller om ni är i startgroparna för att migrera till molnet, så bör er molnstrategi vara dynamisk. Även om migrering till molnet ska ses som en långsiktig strategi för att skapa långsiktiga värden för er organisation, så bör strategin utformas så att ni snabbt kan dra nytta av nya möjligheter.

Ha som rutin att se över er närvaro i molnet och er strategi cirka två gånger om året. Då säkerställer ni att ni har en dynamisk molnstrategi som hela tiden hjälper er att utvecklas.

Att ha en statisk molnstrategi kan innebära risker såsom att tappa konkurrenskraft på marknaden, bli inlåst med ineffektiva lösningar och ökade kostnader.

Rätt kravställning: välj molnpartner med kompetens för just er verksamhet

 • Everything as a Service

  Säkerställ att funktioner som ni förväntas använda ofta eller mycket i molnet också finns direkt i molnplattformen, d.v.s. att de erbjuds i en ”as a service”-modell.

 • Flera availability zones/regions

  Se till att leverantören har flera availability zones. Det möjliggör en spridning av era applikationer över flera datacenter, för att på så sätt uppnå applikationsredundans.

 • Redundans i alla lager

  Molnleverantören ska se till att alla tjänster byggs med redundansprinciper i alla lager (t.ex nät, lagring och compute). Sedan är det viktigt att ni som kund bygger redundant i er egen applikation, med hänsyn till applikationslogik och affärskrav.

 • Säkerhet

  Er data i molnet ska givetvis vara säker. Er datalagring ska även kunna säkerhetsklassas på olika nivåer, exempelvis huruvida det ska vara åtkomligt från internet eller inte.

 • Containerlösning

  Se till att molnplattformen erbjuder en bra utvecklingsmiljö i form av en managerad containerlösning, exempelvis Kubernetes.

 • Disaster recovery

  Molnleverantören behöver ha en dokumenterad plan för disaster recovery. Disaster recovery handlar i första hand om att planera och ha en lösning på vad som ska göras ifall att något skulle inträffa.

Ta kontroll över kostnaderna när du väl är i molnet

För att utvecklingen av er molnstrategi och närvaro i molnet inte ska förvandlas till en ökande spiral av kostnader är det viktigt att ni har kontroll över era kostnader — både nuvarande kostnader och de som följer av er planerade utveckling och tillväxt.

För att kunna utvärdera olika lösningar på ett bra sätt, men också för att säkerställa ROI på din investering, behöver du därför ställa krav på en helt transparent prismodell och väl anpassade paketeringar.

Använd vår priskalkulator för att estimer er kostnad i en svensk molntjänst

Framtiden är öppen och möjliggör utveckling

För att vara flexibla och lyhörda för era framtida behov måste molntjänstleverantörer erbjuda plattformar byggda på standardiserade, öppna API: er med öppen källkod.

Det ska vara lätt för dig som kund att konsumera resurser i en molnplattform med en öppen API. Det ska vara lika lätt att flytta er IT-miljö till en annan leverantör utan att behöva bygga om hela arkitekturen igen. När du letar efter en molnpartner bör du därför säkerställa att det finns flera leverantörer som kan erbjuda liknande API. Då riskerar du inte att bli inlåst till en enda leverantör eller lösning.

Öppen källkod innebär även en större innovationspotential för er verksamhet. Utvecklingen av opensource-applikationer och lösningar görs av flera bolag och backas av ett globalt community. När det hela tiden utvecklas nya applikationer som alla kan dra nytta av, så leder det till en högre innovationstakt.

Dela artikeln

din guide till cloud compliance

Ladda ner vår guide om cloud compliance. I guiden kan du läsa om EU:s senaste adekvansbeslut och hur det påverkar ditt val av molntjänst.

*” anger obligatoriska fält

Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Guide-Cloud compliance-2

relaterade artiklar