1. Startsida
  2. /
  3. Aktuellt
  4. /
  5. Att tänka på vid implementering av OpenStack

Att tänka på vid implementering av OpenStack
vanliga fallgropar och hur du undviker dem 

OpenStack är världens mest använda molnplattform. Den öppna källkoden gör OpenStack till en flexibel och anpassningsbar miljö med många möjligheter, men om du tänker implementera plattformen för ditt projekt är det även viktigt att hålla kolla på de utmaningar som kan uppstå. Här får du veta vad du behöver tänka på när det kommer till säkerhet, skalbarhet, kompabilitet när du ska börja använda OpenStack, och hur du undviker de vanligaste fallgroparna för en lyckad implementering.

 

Att tänka på vid implementering av OpenStack

OpenStack är världens mest använda molnplattform baserad på öppen källkod. Populariteten bygger bland annat på att den öppna gemensamma standarden gör det lättare för användarna att fritt röra sig mellan olika molnmiljöer. Öppen källkod ger också många anpassningsmöjligheter.  
 
Medan det finns många fördelar med OpenStack är det också viktigt att hålla ett öga på de utmaningar som kan uppstå i samband med implementeringen. För att guida dig till en framgångsrik användning av plattformen ska vi gå igenom de vanligaste missarna och hur du undviker dem så att du kan få en lyckad molnanvändning. 

Ha rätt kunskaper och budget vid implementering av OpenStack 

OpenStack är en modulär lösning som är uppdelad i flera komponenter för specifika funktioner och behov. Till exempel compute-tjänsten Nova som skapar och hanterar virtuella servrar, objekt- och blocklagringstjänsten Cinder, samt webbgränssnittstjänsten Horizon för att nämna några. Det här ger dig friheten att anpassa OpenStack efter dina behov, men det kan också bli mycket att hålla reda på.

OpenStack mångsidighet innebär en komplexitet som kräver mycket teknisk kunskap. Framför allt när de olika modulerna ska konfigureras för att fungera harmoniskt ihop. Som användare står du inför att behöva utbilda din personal i bland annat Python (det primära språket i OpenStack) och öppen källkodsteknologi, eller att ta in den expertis som krävs för en lyckad planering, implementering och drift.

 

Det finns flera vägar att hantera den här utmaningen och bli bra förberedd inför implementeringen av OpenStack: 

  • Sätt av en budget för att anställa den expertis du behöver för ditt projekt. Alternativt att du anlitar konsulter som är specialiserade på området och som kan implementera och hantera din OpenStack-miljö. Det sparar dig tid och säkerställer att det blir rätt från första början.
  • Utbilda ditt team. Det finns många bra utbildningar inom OpenStack. Det finns även en stor community av användare, utvecklare, företag och organisationer som är med och utvecklar OpenStack och som delar med sig av sina kunskaper, samt ger stöd och råd. 
  • Välj en hanterad OpenStack-tjänst eller en on-demand leverantör. Då får du det stöd du behöver för att implementera och hantera din OpenStack-miljö. Den tid och de bekymmer du sparar på att slippa krångel under inlärningskurvan och tidsödande felsökning lönar sig snabbt. Du kommer igång direkt och utan problem. 

Utmaningar med standardisering och kompabilitet 

Öppen källkod har många fördelar, men det innebär också att det inte finns så mycket standardisering. Tjänster och support kan se olika ut beroende på version. Det kan också innebära att det uppstår problem när den befintliga hård- och mjukvaran ska integreras med OpenStack. Det kan i sin tur leda till att du får lägga mycket tid på att hitta rätt stöd, eller att du behöver investera i ny utrustning och programvara för att få det att fungera och kunna nyttja funktionerna fullt ut. 

 

Den här utmaningen kan du lösa genom att: 

  • Själv vara med och utveckla OpenStack. Det är en öppen källkod, och har du kompetens inom kodning kan du själv ta fram det du behöver för att få rätt funktioner och stabilitet.
  • Använd en molnhanteringsplattform som hjälper dig att hantera din OpenStack-miljö.
  • Ta hjälp av en tjänsteleverantör för en hanterad OpenStack-miljö. Då slipper du fundera över hur du ska implementera, hantera och övervaka din miljö. Du får de funktioner och den stabilitet du behöver utan att behöva sköta det själv. 

Att hänga med när OpenStack utvecklas 

Det spännande med en lösning som bygger på öppen källkod är att det hela tiden händer saker. Det finns en stor och aktiv community kring plattformen som hela tiden är med och bidrar och utvecklar. Nackdelen med en kontinuerlig utveckling är att det kan leda till oväntade problem om du inte är insatt i vad som händer och hur det påverkar just din miljö. 

 

Ha en strategi för hur du ska hantera det här. Till exempel genom att: 

  • Göra research och planera. Sätt dig in i plattformen, hur den utvecklas och vad det innebär för potentiella risker och problem för din miljö. Utvärdera din infrastruktur och mjukvarukompatibilitet, ta reda på vad som eventuellt kan orsaka driftstopp och andra tekniska svårigheter för att kunna identifiera potentiella problem innan implementering. Ta därefter fram en plan för hur du ska hantera eventuella utmaningar som avbrott och störningar. 
  • Använd en molnhanteringsplattform med resurser för att övervaka din OpenStack-miljö så att du snabbt kan identifiera och åtgärda problem. Alternativt att du sätter upp ett eget övervakningssystem.
  • Använd en hanterad tjänst. Då hanterar och övervakar leverantören din OpenStack-miljö så att du kan fokusera helt på ditt projekt. De flesta tjänster har en avancerad övervakning för en säker drift, och även en strategi för backup. 

Skalbarhet och OpenStack 

OpenStack är designad för att vara skalbar. Det är en av dess främsta fördelar och gör det till en bra lösning för såväl mindre projekt som för stora miljöer. Att skala upp innebär dock inte bara att du behöver lägga till fler resurser. Du behöver även se till så att det finns en underliggande arkitektur som stöder en ökad belastning. Det kräver en bra planering redan från början. 

 

Tänk på det här för att vara bra förberedd för framtida skalning: 

  • Var tydligt med att definiera dina mål och vad du har för planer med din OpenStack-miljö. Då kan du lättare planera för en hög tillgänglighet och skalbarhet redan från början. Till exempel att planera in redundans och infrastrukturdesign som lätt kan skalas ut när behoven ökar.
  • Implementera en lösning för hantering och övervakning. Det hjälper dig att få insikter och att kunna planera för kapacitet, prestanda m.m. OpenStack har verktyg som egna verktyg för mätning och övervakning, men det kan behövas ytterligare, mer granulära verktyg. 
  • Anlita en värdtjänst med möjlighet att lägga till mer resurser ondemand. Det ger dig en snabb och enkel uppskalning när du behöver det. 

Fler tips och råd för en lyckad OpenStack implementering 

  • Var klar redan från början med vad du ska använda OpenStack till. Är det för en testmiljö eller en produktionsmiljö? Vilken typ av arbetsbelastningar ska köras? 
  • Se över hårdvarukraven. Vad krävs för dina behov?
  • Tänk på säkerheten. Osäkra API:er och svaga lösenord kan leda till intrång. Följ Zero Trust-principer med begränsad åtkomst för varje tjänst, använd kryptering och autentisering, och nyttja ett system för loggning och övervakning för att snabbt kunna upptäcka hot. Häng med när uppdateringar släpps så du inte halkar efter med viktiga säkerhetspatchar.
  • Dokumentera noggrant från första början. Det underlättar allt från implementering och hantering till underhåll, integrationer och skalning.  
  • Ta reda på vad som är bäst för just dina behov. Att distribuera din egen OpenStack-miljö är passande för dig som har en komplex IT-infrastruktur med behov av hög anpassning och kontroll, har stora datorbehov, samt om du har tillgång till expertis inom molntjänster och öppen källkodsteknik. Att hyra in dig på en hanterad OpenStack-tjänst är passande om du har en begränsad expertis, enklare IT-resurser, samt om det är viktigare med en smidig och trygg användning än med kontroll. 

Binero och OpenStack 

Hos Binero tror vi starkt på just öppenhet och flexibilitet. Det är därför vår högpresterande och skalbara molntjänst är baserad på just OpenStack. Med öppen källkod och öppna API:er får du tillgång till en gemensam och öppen standard som ger dig friheten att röra dig mellan olika molnmiljöer utan att bli låst till en viss teknologi. Vill du veta mer om hur OpenStack och öppen källkod kan användas som en framgångsfaktor för din digitala resa, och hur du kan få fördelarna med plattformen utan att behöva tampas med utmaningarna – kontakta oss så hjälper vi dig! 

Relaterade artiklar

IT-säkerhet och regelefterlevnad i PaaS
Artikel
Valfritt
10 april 2025
PaaS
Artikel
Valfritt
20 mars 2025
Kubernetes och devsecops
Artikel
Valfritt
14 februari 2025