3 juli 2019

Så var historiens första binero.meet!

Under tisdagen den 4 juni var det äntligen dags för historiens första binero.meet som ägde rum på Kapitel 8 i Stockholm, där besökarna fick lyssna på fem mycket spännande och lärorika tal om dataintegritet och IT-industrins klimatavtryck. 

Men eftermiddagen gick igång av Binero Groups vd Göran Gylesjö som hälsade alla välkomna. Han berättade om våra nya satsningar inom molntjänster och vårt nya supergröna datacenter (som han också premiärvisade nedanstående film om).

Därefter inleddes konferensen med Tobias Granlund från Secify som berättade om vikten av säker informationshantering. Han lärde oss vad som faktiskt utgör en företagshemlighet och vad skillnaden mot till exempel immateriella tillgångar. Detta är inte helt enkelt att hålla koll på, inte minst i dagens digitala värld där företagshemligheter inte längre är fysiskt lagrade. Eller med Tobias Granlunds ord: ”inlåsta i ett kassaskåp på kontoret”.

Nästa talare var Agnes Hammarstrand, IT-jurist på Delphi, som blivit framröstad som juristernas jurist, det vill säga den som hennes kollegor i branschen helst skulle anlita om de någon gång skulle behöva affärsjuridisk hjälp. Hon bjöd på en mycket matnyttig genomlysning av läget kring GDPR ett år efter att förordningen trädde i kraft – samtidigt som hon gav oss en liten fingervisning om lite av det som väntar i framtiden på den juridiska arenan kring IT.

Efter lunch växlade konferensen spår till miljö och hållbarhetsfrågor, och vilket ansvar IT-industrin har och bör ta. Anna Flisberg, som är miljö- och hållbarhetskonsult på Envima, visade på konkreta exempel på hur olika organisationer kan arbeta för en hållbar värld genom att bidra till att den cirkulära ekonomin fortsätter växa, något som är extra viktigt för IT-industrin.

På samma spår fortsatte Stefan Carlberg, som är ansvarig handläggare för TCO Developments globala hållbarhetscertifiering TCO Certified.

Han varnade bland annat för att en allt för stor del av världens elektronikskrot inte återvinns utan deponeras, inte minst i Afrika, något som illustrerades med en film från en skrämmande stor skrot i Etiopien. Vi tycker att det här oerhört viktigt att få bukt med, och rekommenderar alla att läsa mer om frågan på TCO:s temasida.

Dagens sista talare var Magnus Aschan från Warp Institute som inledde med Monty Pythons bevingade ord: ”Now for something entirely different”.

Och annorlunda blev det. För med tanke på hur mycket media och allehanda tyckare bombarderar oss med farorna med tekniken och utvecklingen i världen, så var Magnus ”Sveriges mest optimistiska föreläsning” en riktig ögonöppnare om hur mycket positivt som faktiskt sker i världen – inte minst tack vare den tekniska utvecklingen.

Vi på Binero Group vill tacka alla talare och alla gäster för en härlig premiär av binero.meet – låt oss göra om det! 

Läs vidare
Visa alla artiklar