case Webbyrå

Pinevision

Casefakta: Pinevision

Pinevision har en multi-sitelösning från Binero, med fokus på extremt hög upptid – så kallad high availability. Binero har i nära samarbete med Pinevision designat en miljö som är flexibel att skala både vertikalt och horisontellt och som även sprider sig över flera regioner (siter). Lösningen är även designad för att möjliggöra spridning till ytterligare siter för internationell lansering och därmed anpassa sig för bästa möjliga kundupplevelse oavsett vart var i världen som kunden utgår ifrån.

Utöver flexibiliteten så har även säkerheten varit i fokus för att tillgodose hösta möjliga informationssäkerhet och där de centrala delarna i systemet driftas och förvaltas på ett inkapslat sätt. Dataströmmarna kan styras till specifika regioner, allt för att säkra upp och trygga slutkundens integritet och eventuella regulatoriska krav.

Pinevision revolutionerar hemsideadministration

Att gå från att leverera mat till människors hem till att hjälpa företag med att skapa hemsidor låter kanske som en krokig väg, men för Pinevision föll det sig naturligt. De sökte en lösning som både kunde åtgärda den akuta växtvärken och samtidigt var skalbar nog att trygga tillväxten för överskådlig framtid. "Hos vår tidigare leverantör saknade vi det, där blev vi behandlade som en småkund. Binero trodde direkt på att vi skulle växa. Det har gett resultat på alla fronter", säger Peter Björklund, CTO.

Idag är Pinevision en fullskalig webbyrå och över sjuhundra företag använder deras applikation Epage – ett av världens absolut smidigaste och mest kraftfulla hemsideverktyg. Men vi börjar med att backa bandet till 2010 då kusinerna Andreas Fjellman och Peter Björklund hade startat upp Hemaffären, ett företag som levererade matbeställningar från ICA-butiker – på den tiden en affärsidé som fortfarande var i sin linda men som snart exploderade med en uppsjö olika aktörer. Så varför fortsatte inte kusinerna på den inslagna vägen?

– Hemaffären gick bra, men någonstans på vägen upptäckte vi att många företag hade omoderna hemsidor med gamla nyheter och felaktig information, säger Peter Björklund, som idag är CTO på Pinevision.

När de frågade företagen om detta så tyckte nästan alla att det var för svårt och att det tog för lång tid att uppdatera hemsidan, därför blev det bortprioriterat. Kusinerna diskuterade att det egentligen borde vara lika enkelt att byta ut informationen på sin hemsida som att göra ett inlägg på Facebook. Sagt och gjort beslutade man att Peter skulle börja utveckla en lösning medan Andreas fortsatte driva Hemaffären. Snart hade Peter en klar idé om vad det var han behövde skapa. Det var den första versionen av Epage, en applikation som idag används av över 700 företag och totalt över 1000 hemsidor.

– När det var klart och jag visade den för Andreas tyckte han att den var så bra att vi släppte allt kring Hemaffären, vi la ner den helt enkelt. Vi såg en större potential i den här produkten, samtidigt som det var roligare att jobba med den.

Peter förklarar att Pinevision växte så pass fort att de inte riktigt kunde hantera det, infrastrukturen vad gällde servrar och liknande hängde helt enkelt inte med.

– Vi klarade oss förvisso så att inget gick sönder eller så men det var i sista sekunden som vi letade leverantör och vi hade tur att en kille på vårt kontor kände folk som arbetar på Binero och därför kunde tipsa oss om att kolla upp dem.

– Då växte vi med 40 kunder i månaden, och att då veta att det fanns en begränsning, gjorde allt arbete och planering svårare, tillägger Andreas Fjellman, idag VD på Pinevision.

Behövde teknik för framtiden

Därför började man sondera terrängen efter en lösning som både kunde åtgärda de akuta problemen och samtidigt var skalbar nog att trygga tillväxten för överskådlig framtid.

Vi gick till fem andra leverantörer med en väldigt tydlig blueprint på hur vi ville att det skulle fungera, för att vi själva visste hur vi ville växa. Alla vred på sig och hade invändningar mot hur vi ville att det skulle göras. När vi väl träffade Binero tittade de på lösningen och sa direkt ”så här ska man ju göra, det är framtiden”. Därför valde vi Binero och jag kan inte med ord beskriva hur nöjda vi är. Vi har inte haft ett enda serverfel. Binero har rustat våra servrar för att kunna klara våra 700 kunder utan några problem och dessutom kunna expandera till mycket mer utan problem.

Dataskärm

– Innan var det helt klart ett stressmoment att känna att det fanns en begränsning. Idag kan vi, beroende på hur mycket vi växer, skala upp infrastrukturen och kan säkert hantera hundratusen kunder, fortsätter Andreas Fjellman.

För Pinevision var det också viktigt att hitta en leverantör som delade deras vision om framtiden.

– Utöver att vi är nöjda med de tekniska bitarna så har det också funnits en förståelse och ett överseende med att vi är små nu men har potential att bli stora i framtiden. Hos vår tidigare leverantör saknade vi det, där blev vi behandlade som en småkund. Binero trodde direkt på att vi skulle växa. Det har gett resultat på alla fronter, säger Peter Björklund.

Han menar att vissa IT-behov kommer att öka ännu mer i framtiden.

– Databasmässigt kommer vi behöva hantera många flera sajter, Vi kommer inte behöva så mycket mer kraft i webbservrarna men vi kommer behöva fler för att bredda oss. Förmodligen också en kraftigare server för själva applikationen, den kommer behöva skalas upp.

Han förklarar att applikationen skalas upp vertikalt medan webbservrarna skalas horisontellt. Databaserna kommer man helt enkelt bara behöva lägga till fler av.

– Behovet är stort, men vi känner en trygghet i att uppskalningen kommer gå utan problem, jag ser inte att vi kommer nå upp till de nivåer där vi måste börja titta på helt nya lösningar.

Mer om Pinevision – upptäckte ett stort behov

Med Peter Björklunds tekniska kompetens och Andreas Fjällmans kunskaper inom företagande och ekonomi fanns en bra grundförutsättning för att hjälpa företag med deras hemsidor. Medan Peter fokuserade på att utveckla produkten fick Andreas börja med att bearbeta kunderna på en riktig gräsrotsnivå.

– Jag hade börjat få allt fler förfrågningar från företag som behövde hjälp med sina hemsidor. Det är vad jag sysslat med i yngre dagar och även under studietiden. Vi såg helt enkelt att det fanns ett stort behov av en tjänst som gjorde det lättare att bygga hemsidor, berättar Peter Björklund, som idag är CTO på Pinevision.

– När vi hade en betaversion klar började jag helt enkelt gå runt på stan bland butiker och knacka dörr för att höra om de behövde hjälp med sina hemsidor, berättar Andreas Fjellman, idag Pinevisions vd.

Han berättar att det tidvis slitsamma, men samtidigt spännande, jobbet gav oväntat gott resultat.

– Om jag gick runt en helg fick jag ofta in två eller tre kunder som var intresserade av att få hjälp för att de tyckte det var krångligt att sköta det själva. Jag tänkte att om jag som saknade erfarenhet av it, och som inte heller var någon försäljare, ändå kunde dra in kunder så fanns det en potential. Den våren läste jag ekonomi samtidigt men lyckades på helgerna totalt dra in över 20 kunder bara genom att gå runt och fråga dem.

Andreas och Peter gick därefter samman med säljaren Johan Sjölin och tillsammans startade de upp en mer renodlad försäljningsverksamhet kring sin produkt.

– Vi satte upp ett kontor i Gävle för att jobba som webbyrå och därefter tog det ännu mer fart och vi växte in i vårt kontor ganska snabbt. Sedan dess har det bara utvecklats vidare, säger Peter Björklund.

Vill vara med kunden på hela resan

Det som i väldigt hög grad skiljer Pinevision från såväl andra webbyråer som andra leverantörer av sidbyggarverktyg, är att man vill vara med kunden på hela resan och ta ansvar i alla led.

– Klassiska sitebuilders vill helst bara jobba som stora tjänster och egentligen inte leverera något, utan bara lägga ut verktyg och möjligen funktioner för affiliates och partnerskap. I övrigt är allt upp till slutanvändaren. Webbyråer å andra sidan vill oftast bygga specifikt för varje kund, och ta betalt för allt extra arbete som tillkommer. Vi vill finnas på båda sidorna och tycker att båda delarna är lika viktiga. Vi vill vara med på hela kedjan, förklarar Peter Björklund.

– Skillnaden är ju också att många webbyråer inte vill ta sig an de kunder som inte har råd att betala stora summor för att få en specifik sida byggd. Då är risken att webbarbetet blir åsidosatt på företaget för att de inte har tiden och kompetensen att bygga själva, säger Andreas Fjellman.

Målgruppen är därför enligt Peter och Andreas egentligen alla företag som har behov av onlinenärvaro.

– Tanken är att vända sig mot alla. Själva slutanvändaren kan variera eftersom vi kan leverera lösningen på olika sätt. En klassisk sitebuilder låter användaren logga in och bygga själva. Det är givetvis inga problem för vårt verktyg att hantera det men vi vill inte jobba på det sättet. Det är som om en snickare skulle ge bort sina verktyg och be kunden bygga själv. Vi vill låta proffs bygga grunden, men att kunden sedan väldigt enkelt ska kunna hantera resten.

En annan del i Pinevisions mer långtgående åtagande mot kunderna är att man dels utbildar kunderna i till exempel SEO-hantering så att de på ett enkelt sätt kan sköta det själva, men också rycker in och hjälper till när det behövs.

– Vi berättar på ett pedagogiskt sätt hur de ska ställa in olika parametrar och rekommendationer för att nå bättre resultat. Vi tycker ju inte att det här är så svårt, men det är ju något som många aktörer tar väldigt mycket betalt för. Våra kunder kan höra av sig till oss om de inte klarar av det själva så hjälper vi dem med det. Men det är något de flesta klarar av själva så snart de förstår grunderna, säger Andreas Fjellman

Andreas Fjellman berättar att man också lägger mycket resurser på att spana av marknaden efter nya trender och tekniker för att proaktivt kunna hjälpa kunderna.

– Till exempel insåg vi tidigt vikten av https-servrar och kan därför erbjuda det till alla kunder som vill ha det. Samma sak när Google 2015 rullade ut sina rekommendationer för mobilanpassning. Det tog inte många dagar innan alla våra kunde levde upp till de rekommendationerna. Och det fick de helt gratis utan att de själva behövde gå till sin webbyrå och fråga efter det, och med största säkerhet få betala extra för det. Istället sköter vi det åt dem, de kan koncentrera sig på sin verksamhet så sköter vi det tekniska.

– Tänket vi har, som kanske låter lite kaxigt men som fungerat väldigt bra, är att det är vi som kollar vilket behov kunden har och sedan ger vi dem vad de behöver. Skulle vi fråga alla vår 700 kunder vad de vill ha skulle det bli pannkaka och väldigt lite skulle hinnas med. Av alla våra 700 kunder anser vi att det är vi som är experterna. Det handlar mycket om att bygga upp en tillit hos kunderna, fortsätter Peter Björklund och avslutar:

– Det har givetvis hänt väldigt mycket på webben de senaste åren, men om vi kikar i backspegeln kan vi helt klart säga att vi har varit där och varit snabba med förändringar. Och det är det vi vill att kunden ska lita på. Det ska vara en trygghet att de slipper tänka på allt som händer. De ska slippa oroa sig för att behöva bygga om sin sida om något på nätet ändras.

Läs vidare

Se fler case

Colocation – rätt val för M’Labs

M’Labs är ett innovationsdrivet företag som verkar i skärningspunkten mellan traditionell utveckling och designbyråer. De hjälper sina kunder med allt från produktdesign till webbutveckling, digital marknadsföring och...