case SaaS hosting

Casefakta: Giddir

Giddir har utvecklat en AI-baserad app och tjänst, inriktad mot vård & hälsa – en sektor med höga krav på säkerhet och integritet. Den initiala lösningen ligger just nu i en testmiljö i Bineros helsvenska, publika molntjänst Binero.Cloud; en testmiljö som fungerar så pass bra att Giddir även kommer att använda den i produktion. Beroende på vilken typ av data som ska hanteras kan även Bineros privata moln bli aktuellt.

Giddir – vann med AI-baserade appen ”Coronafree”

I mars 2020 deltog Giddir i ”Hack the Crisis Sweden” tillsammans med 7.400 hackers, i syfte att hitta lösningar för att underlätta människors vardag under den pågående pandemin. Giddir vann kategorin ”Award for Saving Communities” med sitt projekt ”Coronafree” och sedan dess har det varit bråda dagar för teamet. Den initiala lösningen ligger just nu i en testmiljö i Bineros publika molntjänst Binero.Cloud; en testmiljö som fungerar så pass bra att Giddir även kommer att använda den i produktion. Beroende på vilken typ av data som ska hanteras kan även Bineros privata moln bli aktuellt.

Vi har suttit ner med Ulf Löfström, Chief Operating Officer på Giddir, för att höra mer om deras innovativa lösning och vad den egentligen innebär.

Hej Ulf och stort grattis! Berätta om varför ni valde att delta i ”Hack the crisis”?

Bakgrunden var att vi redan hade arbetat fram en ”Corona Exit Strategy, som svar på en tidigare Horizon 2020-utlysning från EU kring lösningar för hanteringen av corona-krisen. Vi var ett par samarbetspartners som såg en möjlighet att integrera väl beprövade produkter på marknaden, så att de på ett snabbt, enkelt och bra sätt skulle kunna motverka den nedlåsningseffekt som pandemin orsakar i samhället.

Vi tror starkt på ”Coronafree” och att delta var ett sätt för oss att kunna få ut produkten på marknaden. Att ”Coronafree” skulle stå som en av vinnarna var mer än vi vågat hoppas på!

Vår kärnverksamhet är att utveckla AI-baserade digitala verktyg för proaktiva analyser av människors hälsotillstånd. Det här projektet låg därför nära vårt ordinarie verksamhetsområde och det var inte svårt att vidareutveckla och anpassa systemlösningen till att även kunna hantera Corona-pandemin.

Vad var det som gjorde att valet föll på Binero som molnleverantör?

Den offentliga sektorn har svårt att acceptera lagring av data utanför Sveriges gränser, vilket vi därför behöver ta hänsyn till när vi tillhandahåller våra tjänster.

Binero är en helsvensk molnleverantör, som också kunde arbeta agilt och nära oss i att hitta den bästa lösningen. Företaget är även ISO certifierade enligt 27001, 14001 och 9001 som vi, och även våra kunder ser som en självklarhet. Dessutom har Binero satsat på ett helt unikt miljöupplägg, där de återvinner den värmeutveckling som datacentret producerar och får kyla i retur.

Vi fick en guidad rundtur i datacentret strax utanför Stockholm och imponerades över de väl genomtänkta lösningarna – framför allt hur spillvärmen används för att värma upp bostäderna i kommunen. Som innovationsföretag delar vi Bineros ambition att tillhandahålla lösningar som gör verklig skillnad idag och för kommande generationer. Digitaliseringen av samhället har fört med sig att världens datacenter totalt producerar mer koldioxid än vad den samlade flygplansflottan gjorde innan den aktuella krisen. Så molntjänstleverantörer behöver utvärderas även ur den aspekten.

Ni vann kategorin ”Award for Saving Communities”, det vill säga lösningar som hjälper samhället. Kan du berätta lite mer om själva innovationen, vad den gör och vad den kan bidra med?

Det Coronafree-appen tillhandahåller är ett certifikat som utfärdas av läkaren som innebär att  de som redan har haft sjukdomen och blivit immuna kan visa upp att så är fallet. Det innebär att  en person som har bildat antikroppar  inte får sjukdomen så länge som immuniteten inte avtar,  i alla fall inte inom det närmaste året. Ett immunitetsintyg eller som vi kallar det ”certifikat” underlättar det att öppna upp samhället på ett tryggare vis, där medborgare då kan röra sig fritt på ett helt annat sätt än idag.

Vår grundläggande ambition med ”Coronafree” är att hjälpa omvärlden undvika en eventuell depression i spåren efter pandemin.  Vi ser en överhängande risk för det om vi väljer att inte vidta åtgärder att masstesta befolkningen och använda den digital tekniken, för att kunna bygga upp tilliten hos medborgarna att på ett enkelt sätt visa att man är Coronafree.

Till sist, vad har ni för planer framåt, ligger det någon ny innovation runt hörnet?

Just nu satsar vi för fullt på att fortsätta förverkliga våra lösningar. Som start-up med en knapp budget gäller det att hålla fokus. Vi ser att det finns en stor potential att utveckla ytterligare innovationer inom just AI, förutsatt att det finns finansiärer som är beredda att driva det tillsammans med oss innovationsföretag. Vi på Giddir ligger i framkant med våra AI-tekniklösningar och vi går en ljus framtid till mötes, Men för många entreprenörer och innovatörer ser det ganska dystert ut just nu. Vi vill uppmuntra fler att sluta upp kring lösningar som stärker samhället och bidrar till att hjälpa oss alla ur krisen.

Mer om Giddir – datadrivna beslut inom vård och hälsa

Giddir AB är ett svenskt teknikföretag med målsättningen att möjliggöra ett mer hälsosamt liv.

Genom att använda kraften i avancerad AI-teknik och maskininlärning förvandlar Giddir precisiondiagnostik samt prognoser kring sjukdomar och hälsorisker till verklighet. Genom att använda patienthälsodata från blodtestresultat, genetik och kroppssensorer producerar Giddirs AI-plattform exakta och holistiskt diagnostiska insikter i realtid.

Giddirs plattform hjälper och gör det möjligt för läkare att fatta datadrivna beslut och förbättra resultatet för patienter i realtid. Samtidigt underlättar Giddirs plattform upptäckten av hälsorisker innan de inträffar, vilket gör sjukvården mer proaktiv.

Giddir vann kategorin ”Award for Saving Communities” med sitt projekt ”Corona Free” med följande motivering: ”Quarantine is a fact for many households around the world. Due to the need of isolation, business is hurting and the world economy is on a downward spiral. We will soon reach a critical point where people need to get back into society and to their everyday lives. This project aims to identify and enable those who can and should start that journey.”

Läs vidare

Se fler case

Colocation – rätt val för M’Labs

M’Labs är ett innovationsdrivet företag som verkar i skärningspunkten mellan traditionell utveckling och designbyråer. De hjälper sina kunder med allt från produktdesign till webbutveckling, digital marknadsföring och...