vinster med molnet 12 februari 2020

5 vinster som ALLA gör i molnet

Säg ”molnet” och det är lika troligt att du möts av ett skinande leende som av en flackande blick och en darrande underläpp. För även om allt fler organisationer flyttat allt mer till molnbaserade miljöer och ”molnmognaden” ökat markant i Sverige de senaste åren, så råder det fortfarande en hel del tveksamhet kring de faktiska vinsterna med molnet, och om de överväger riskerna.

Men visst, det finns risker med molnet men som vi tidigare förklarat är den största risken att inte alls finnas där. Och många av riskerna härrör till anställda som saknar rätt kunskaper, klantar sig eller ignorerar säkerhetspolicys. Här nedan går vi igenom fem mycket konkreta vinster som i princip alla (både etablerade och nystartade) organisationer gör när de väljer molnet.

1. Molnlösningar medför färre operativa problem

Mycket kring molnet kan verka komplicerat, men faktum är att molnet har mycket färre problem än andra infrastrukturer. Eftersom molnlösningar körs på egna servrar, av företag vars enda uppgift är att säkerställa att just molnlösningen fungerar bra och felfritt är det vanligtvis mycket mer pålitligt än att ha en egen server ”i huset”.
Om ett fel ändå skulle uppstå kan du kallt räkna med att din molnleverantör redan upptäckt och arbetar på att åtgärda det. Om däremot din egen fjärrserver strular, skulle du tvingas felanmäla till din tekniska support och sedan invänta att de har tid att kika på problemet (hint: de har oftast många fler saker än bara driften av din server på sitt bord).
Och när det handlar om mindre akuta problem är det mycket mer troligt att den genomsnittliga serverägaren skjuter upp att omgående fixa dem (eftersom de tvingas prioritera andra delar av driften av ditt företag). Dessvärre förvandlas små problem med tiden ofta till större, som kan komma att kosta betydligt mer tid och pengar att fixa än det ursprungliga. I värsta fall kan det ha öppnat ett säkerhetshål som underlättat för dataintrång.

2. Molntjänster gör att du sparar pengar

En av de största fördelarna med molnet är givetvis att du sparar pengar, inte minst på lång sikt. Bara faktumet att du inte behöver anställa ett eget tekniskt supportteam för att drifta din servermiljö (och fixa den när den strular), kan direkt översättas med mer pengar i madrassen.

Dessutom är molnet skalbart, medan traditionella servrar och uppgraderingar kostar mycket i förväg. Om ditt företag inte expanderar så mycket som du hoppats – och därmed investerat för – är det här och nu rent bortslösade pengar. För även om ni kommer dit ni vill på sikt är det troligt att din utrustning då redan hunnit bli omodern och att nya krav återigen kräver nya investeringar. Molnleverantörer låter dig vanligtvis skala upp och ner helt sömlöst, vilket också gör det lättare att planera för toppar och dalar. Köp snabbt mer kraft när du behöver det och växla ner när du inte längre gör det.

För dig som precis startat din verksamhet är molnet också mycket ekonomiskt fördelaktigt. Med tanke på alla kostnader för lokaler, anställda, utveckling och andra investeringar som alltid krävs för att få en verksamhet att fungera, kräver en hel del startkapital är det givetvis en lättnad om du åtminstone slipper investera i en egen serverpark och anställa folk som kan hantera den. Startkostnaden för molnet är i jämförelse nästintill försumbar.

Du betalar helt enkelt för den mängd lagring du behöver per månad och eftersom din molnleverantör av konkurrensskäl kommer att säkerställa att deras kunder alltid har toppmodern hårdvara och uppdaterad mjukvara slipper du oroa dig för om det du sitter på ”duger” och du slipper lägga tid på inköp, prisjämförelser, installationer, uppdateringar och allt annat som kommer med att sköta IT-driften i egen regi.

3. Molnbaserade lösningar ger dig bättre säkerhet

Molnet ger otvetydigt högre säkerhet än vad lokala servrar gör. Du behöver aldrig oroa dig för att förlora kritiska data och affärsapplikationer på grund av strömavbrott, brand, naturkatastrof eller fullständig diskkrasch. Bra molnleverantörer säkerhetskopierar även alla data till ytterligare en site, som är geografisk separerad från den första, så att en total dataförlust blir i princip omöjlig. Molnleverantörer utför också mer regelbundna säkerhetskontroller än vad du själv antagligen skulle göra på din lokala server.

Molnet ger dig också bättre kontroll och överblick över din information. Dokumentkontroll är ofta helt nödvändigt för att upprätthålla en säker verksamhet. Du vet aldrig vad som kan hända om ett dokument kommer i fel händer – även om det bara är en dumdristig anställds händer.

Med molnbaserade lösningar kan du enkelt välja vilka dokument som kan redigeras, visas och delas och vilka användare som ska ha åtkomst till dem. Eftersom molnet, som vi nämnde ovan, också möjliggör samarbete i realtid slipper du ha en uppsjö versioner av samma fil som skvalpar runt i ditt nätverk. En kopia är mycket lättare att kontrollera.

4. Molntjänster minskar ditt koldioxidavtryck

Genom att använda molnplattformar minskar eller elimineras ditt företags behov av egna fysiska servrar. Färre, eller inga, egna servrar betyder mindre energiförbrukning. En studie av Microsoft fann att molnlagring är mellan 79-93 procent mer energieffektivt än att ha ett traditionellt datacenter i egen regi. Dessutom gör molnlösningars ökade möjligheter till samarbete och fildelning att din organisation sannolikt kommer att skriva ut mycket färre utskrifter, vilket på sikt också är bra för både planeten och din plånbok.

5. Molnlösningar underlättar för medarbetarna – både på jobbet och hemma

På jobbet underlättar molnet för smidigare samarbete mellan anställda. De kan dela och komma åt filer var som helst i världen och redigera dem i realtid. Det är därför inte förvånande att en undersökning från Cloud Security Alliance visar att 79 procent av de tillfrågade företagen uppger att de regelbundet får förfrågningar från sina användare om att köpa in fler molnapplikationer som underlättar fildelning och samarbete. Men, det finns många fler fördelar med att molnet alltid är ”påslaget”.

Kanske har du, likt oss, någon gång gjort misstaget att glömma kvar ditt USB-minne eller din dator på jobbet, och det var bara där den där superviktiga filen fanns lagrad? Kanske hade du tänkt maila den till dig själv men glömde trycka på knappen för att sända? Molnlagring gör att du slipper åka tillbaka till kontoret för att komma åt filen du behöver. Du kan nå den varhelst du har en internetuppkoppling, och från alla möjliga enheter (här finns förstås en del säkerhetsöverväganden att göra, men nu pratar vi bara om fördelarna).

Molnet ger också medarbetare en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. Även detta är relaterat till att molnet alltid finns där när än du behöver det. Om anställda kan arbeta var som helst kan de till exempel snabbt springa hem om förskolan ringer och barnet blivit sjukt, och sedan kan de (om de vill) avsluta sina arbetsuppgifter på kvällen när barnet sover. På så vis slipper de sjukskriva sig och förlora inkomster. Anställda kan till och med arbeta från sin utlandssemester, om något akut skulle behöva ordnas.

Vi säger inte att dylika upplägg alltid är optimala och idealiska för exakt alla (för många är helt nedkopplad tid självklart också viktig) men molnet öppnar de här möjligheterna. Och för väldigt, väldigt många anställda sparar det både tid och energi. Ta bara en sådan sak som att många tacka vare molnet kan ägna sin dagliga pendling med kollektivtrafiken till att arbeta, och därigenom kanske kunna gå hem tidigare och få mer tid med familjen eller för sina fritidsintressen.

Läs vidare
Visa alla artiklar